Как биодизелът работи като гориво

Биодизелът се произвежда от масла с натурален произход. Той се поучава, чрез химически реакции с алкохол (етанол или метанол) в присъствие на катализатор. Така се получава етилови или метилови естери.

Почти всички традиционни дизелови двигатели могат да работят на смеси от чисто дизелово гориво до В20 без никакви модификации. В повечето дизелови двигатели, създадени от 1994 г., смеси от B20 до B100 могат да се използват с минимални модификации, но транспортирането и съхранението на тези горива изискват специално внимание. Тук освен масла и горива, може да поръчате и антифриз: https://autoprofi.bg/antifriz-starline-k11-1-l-prod1242.html.

Препоръчва се собствениците на всички такива двигатели да проверяват гаранцията за тях, преди да се опитат да използват заместители на чисто нефтено дизелово гориво. Някои производители вземат гаранции, ако двигателят работи с гориво с определен процент биодизел.

При изгарянето на биодизел се отделя по-малко въглероден диоксид СО2, отколкото при изгарянето на петрол с дизелово гориво. В допълнение, биодизелът съдържа по-малко сяра, особено когато е направен от растителни масла, като например соево масло. В резултат на това емисиите на химични съединения, включително серен двуокис (S02), намаляват, което, както е известно, разваля околната среда, тъй като допринася за образуването на киселинни утайки. Емисиите на много други съединения, включително отровен въглероден окис CO и сажди също намаляват. Тук може да разгледате и спирачни комплекти за различните марки автомобили: https://autoprofi.bg/nakladki-za-audi-50-(86)-11-1043-p2083029.html.

Използването на биодизел вместо петролното дизелово гориво обаче увеличава емисиите на азотен оксид.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *